Zeilmakerij De Jong Sails

Wolphaartsdijk - Zeeland


Het traditionele grootzeil

 
De Jong Sails Wolphaartsdijk

Aan een grootzeil worden hoge eisen gesteld. Vanaf 3 tot en met zo'n 30 knopen wind moet het er perfect bij staan. Bij weinig wind moet het voldoende bolling hebben, terwijl het zeil ook flink vlak moet kunnen worden getrimd bij veel wind.

Waarop te letten bij aanschaf
We gebruiken de term traditionele grootzeilen (die overigens heel hightech kunnen zijn) alleen om aan te geven dat het gaat om een niet in-mast/in-giek rolgrootzeil.
Bij de aanschaf van een grootzeil moet u zich allereerst afvragen wat voor type zeiler u bent. Het klinkt logisch, maar het zeil dat u kiest moet passen bij de manier waarop u zeilt.

In een gesprek kunnen we samen bepalen wat de beste keuze is in uw situatie. Vragen die dan aan de orde kunnen komen zijn:

  • Vaart u hoofdzakelijk wedstrijd, toertochten of lange afstanden;
  • Vaart u meestal single handed, short handed of met bemanning;
  • Wat is uw vaargebied (denk aan UV-straling);
  • Hoe bergt u uw zeilen op;
  • Wat is het gewicht van uw schip;
  • Bent u een "trimmer" of juist niet;
  • Reeft u snel of juist niet;
  • Wilt u de zeilen zelf kunnen repareren op verre reizen enz.
Crosscut of radiaal gesneden
De twee gebruikelijke snijwijzen voor een grootzeil zijn radiaal en crosscut. Radiaal wordt over het algemeen geassocieerd met wedstrijdzeilen en crosscut met toerzeilen.

De Jong Sails WolphaartsdijkCrosscut
De meeste CustomLine grootzeilen die wij leveren zijn van dit type. In een crosscut gesneden grootzeil kunnen wij een goede coupe inbouwen en alle trimmogelijkheden die u wenst.

U kunt kiezen uit normale zeillatten, long battens, een mix daarvan of volledig doorgelat. Eveneens kunt u kiezen uit diverse doeksoorten. Doordat een crosscut weinig snijafval oplevert en relatief weinig stikwerk vereist is dit type relatiefgoedkoop.

Kortom: een goed zeil met een lange levensduur voor een gunstige prijs.
De Jong Sails WolphaartsdijkRadiaal gesneden
Dit is het grootzeil voor de veeleisende wedstrijdzeiler. Door deze snijwijze kunnen wij er een perfecte coupe volgens uw wensen insnijden. Een dergelijk gesneden zeil in combinatie met een modern laminaatdoek*) resulteert in een high-performance zeil waarmee u zich naar de hoogste regionen kunt zeilen.

Uiteraard kunnen we alle trimmogelijkheden die u maar wilt inbouwen.

Een veel voorkomende variant is een radiaal gesneden grootzeil, gebouwd van Dacron. Wij gebruiken dan warp-orientated Dacron. De krachten in het zeil worden dan opgenomen door de kettingdraden van het doek. U krijgt zo een zeil dat bijna net zo sterk is als een laminaat zeil maar niet de nadelen van een laminaat heeft (schimmelvorming, prijs en vouwbaarheid).