Zeilmakerij De Jong Sails

Wolphaartsdijk - Zeeland


Doeksoorten

 
De Jong Sails Wolphaartsdijk

Alle doeksoorten die wij verwerken zijn gemaakt van synthetische vezels. Wereldwijd zijn er slechts een paar multinationals die de faciliteiten hebben om deze vezels te kunnen produceren. Alle zeildoekfabrikanten kopen daar dan ook hun vezels.

De kwaliteit van de ingekochte vezels en wijze waarop de zeildoekfabrikant deze vezels verwerkt, bepaalt de kwaliteit van het doek.

Alle fabrikanten gebruiken min of meer dezelfde techniek om doek te maken. Door te variƫren binnen deze technieken (bv. meer of minder strak weven) kan de zeildoekfabrikant verschillende kwaliteiten produceren.

Iedere kwaliteit doek heeft zijn specifieke toepassing. Zo kan een zeildoekfabrikant bijvoorbeeld een doeksoort produceren voor radiale zeilen. Het vergelijken van doeksoorten is buitengewoon complex. Zo kan een licht doek van 6Oz sterker zijn dan een zwaarder doek van bijvoorbeeld 7Oz als dat op een andere wijze ontworpen en geproduceerd is.

In samenwerking met de zeildoekfabrikant, in ons geval ContenderSailCloth, kiezen wij de beste materialen voor onze CustomLine zeilen.

Voor de zeiler is het van belang om te weten dat er twee hoofdsoorten zeildoek zijn; geweven en laminaat.

Binnen deze twee groepen worden verschillende vezels gebruikt. Wij geven op deze site aan wat de verschillen zijn op basis van deze vezels.