Zeilmakerij De Jong Sails

Wolphaartsdijk - Zeeland


Geweven zeildoek

 
De Jong Sails Wolphaartsdijk

De eerste stap in de productie van deze doeksoort is het weven. Bij het weven worden draden (de inslagdraden) strak getrokken in de weefmachine. "Wiebelend" daar omheen loopt de scheringdraad.

Het resultaat daarvan is dat dergelijk doek in de richting van de inslagdraad zeer rekvast is, terwijl dat niet geldt in de richting van de scheringdraad. Wij willen een doek dat in alle richtingen een gelijke rek heeft en dat deze rek minimaal is.

Om dat te bereiken wordt na het weven het doek nabewerkt. Dat kan op vele manieren, maar voert te ver voor deze website. Het resultaat ervan is dat het doek in alle richtingen rekvaster is. Het is echter geen wondermiddel en een doek blijft uiteindelijk het sterkst in de richting van de inslagdraad.

Voor geweven jachtzeilen zijn twee materialen relevant, te weten nylon en polyethyleen tetraphthalaat.

Nylon
De eigenschappen van nylon zijn:

  • Licht in gewicht;
  • Elastisch;
  • Goedkoop te produceren.
Door deze eigenschappen is nylon het materiaal voor spinnakers en halfwinders. Immers bij weinig wind moet het zeil licht zijn anders valt het in. Door de elastische aard kan het goed de klappen opvangen als een spinnaker inklapt en zich weer vult.

Opgemerkt dient te worden dat moderne nylon doeksoorten nabewerkt zijn met bv. een polyurethaan coating waardoor de eigenschappen nog beter zijn geworden.

Nylon kent één belangrijk nadeel en dat is dat het niet "ventileert". Daardoor is het vatbaar voor schimmel. Het is daarom belangrijk om een nylonzeil altijd droog op te bergen.

De Jong Sails WolphaartsdijkPolyethyleen tetraphthalaat
De naam waaronder iedereen dit kent is Dacron. Dacron is de handelsnaam van Dupon Chemicals die deze vezel uitgevonden heeft.

Dacron is een ideaal materiaal om toerzeilen van te maken, omdat het de volgende eigenschappen heeft:
  • Oersterk;
  • Rot vrij;
  • Ventilerend, waardoor weinig kans op schimmel vorming;
  • Eenvoudig te produceren in diverse doekzwaartes;
  • Relatief goedkoop.
Een bijzondere vorm van Dacron is het zgn. Warp Orientated Dacron. Dit type wordt speciaal geweven voor radiaal gesneden zeilen